OCI-nieuws December 2021

Ontwikkelingen in en rondom Oracle Cloud Infrastructure

En wederom een kleine selectie van een aantal opvallende en minder opvallende ontwikkelingen de afgelopen maanden die direct en soms ook indirect met de cloud te maken hebben. Met name dank aan de inspanningen van thatfinnishguy.blog. 

Het aantal tutorials voor developers groeit, zie developer.oracle.com/free/ , waaronder het bouwen van je eigen Minecraft server, het maken van een RESTful service met ORDS tegen de autonomous database aan, deployen van een WordPress site etc. Wel waard om even rond te snuffelen. 

Het gebruik van zgn “Build Pipelines”, en een code-repository is in de Developer’s wereld bijna een voorwaarde. Deze zijn inmiddels ook aanwezig in de DevOps-service.

Exadata X9M is gelanceerd, nu nog alleen voor Cloud@Customer en on-premises, binnenkort OCI.

Security: Autonomous Database kan nu ook geconfigureerd worden voor TLS (Transport Layer Security) naast de iets veiliger geachte mTLS (‘m’ staat voor mutual = client/server handshake). 

Small step for mankind: de session time-out voor de console is nu instelbaar (5-60 minuten).

De “Resource Manager Terraform Host” komt nu standaard met ondersteuning voor Ansible Playbooks om OCI resources om via Terraform b.v. een OCI-VM – te deployen en te laten connecten via Bastion Service, en Ansible te gebruiken om de applicatie te deployen op die VM.

Alert-berichten kunnen nu beter geconfigureerd worden (“e-mail friendly alarm notifications”). Keuze uit verschillende formaten : template bericht, JSON-template met line-breaks, JSON-bericht (zoals nu wordt verzonden).

En er is een nieuwe regio in Israel, waarbij Oracle blijkbaar ook de eerste grote Cloud vendor is daar.

“Data Labeling Service” is nu beschikbaar. Met Data labeling worden documenten, tekst en afbeeldingen geidentificeerd, en een waarde (label) toegekend. Dit is voornamelijk belangrijk voor Machine Learning, om software te trainen om een autonome taak uit te voeren. Ondersteunde formaten om te kunnen labelen: PDF, TIF, TIFF, JPG, JPEG, PNG, TXT.

Er is een nieuwe API m.b.t. Vulnerability Scanning om een beter overzicht te krijgen van ontdekte kwetsbaarheden in de uitgevoerde security scans.

De Data Migration Service verbetert elk kwartaal zo lijkt het, deze ondersteunt nu ook het migreren naar non-autonomous databases (in OCI cloud), en o.a. het uitsluiten van schema’s, objecten of types bij een migratie.

MySQL service kunnen nu ook externe, asynchrone, replica’s gemaakt worden. 

Met “Certificates Services” kunnen certificaten, Certificate Authorities (CA’s) en CA bundels gemaakt worden en onderhouden. Inclusief automatische vernieuwing en importeren van third-party certificaten.

Web Application Firewall (WAF) kan applicaties beschermen tegen ongewild internet-verkeer (b.v. SQL Injection), en kan nu aan elk endpoint gekoppeld worden die tegen het internet aan zit, zoals een load-balancer. 

Een compleet nieuwe service: Database Tools. En die kan gevonden worden onder…. Developer services (vooralsnog). Nadat een database gemaakt is, kan connectie-informatie opgeslagen worden, met b.v. een password in de OCI Vault met encryption keys. Het opzetten van een Vault met Keys is wel mandatory om dit te doen. Voordeel? Het door een programma de connectie ophalen uit deze repository. Zoals Python, SQL Worksheet e.d.