DoetBijnaAlles

Stel: er zijn geen DBA’s. Stel. Niemand om de schuld te geven van performance verlies, of aan te merken als vertragende factor in het developen van wéér een briljante applicaties. Maar ook niemand  die kan helpen met het versnellen van die applicatie c.q. robuuster of hoog beschikbaar te  maken. En wie gaat er zijn bed uit om een database met de kostbare data weer te repareren omdat er een crash is geweest, of een foute release.

Ik ben opgegroeid in de tijd dat de DBA nog alles bepalend was bij het in beheer nemen van een relationele database. Destijds begeleid/getraind door een academisch geschoolde DBA, die alles al had meegemaakt, en waarbij developers bang waren om binnen te komen en een vraag te stellen. Het risico was n.l. groot dat je doorgezaagd werd als developer waarom hij/zij dit nu eigenlijk wilde, en waarom het niet paste in het datamodel, of waarom het script niet zou performen e.d. 

Goed bedoeld, en je kreeg een gratis les hoe het wel zou moeten, maar de manier waarop was niet bevorderlijk voor het imago van de DBA en communicatie met het project of release. Om niet te spreken van de andere DBA’s die met ontzag (en vooruit, een beetje angst) naar deze senior opkeken.

DBA’s hebben hun imago niet altijd mee (‘koppig, onbuigzaam’), doen hun werk in de achtergrond, en veel IT-ers weten niet echt wat het vak van een DBA inhoudt.  

Maar, zoals Bob Dylan al wist te melden (wie?), ‘the times, they are changing’….

Er lijkt wellicht een kentering gaande. Door het agile werken, en het opkomen van DevOps lijkt het erop dat men er achterkomt dat er tijdens de sprints ook kennis en ervaring van een database en infrastructuur/cloud nodig is, en dat je niet alles kan overlaten aan Developers, hoe slim ook. DBA-ers voegen wat toe – zij zijn het verbindende stukje tussen het project en het beheer.

Niet elke DBA-er is daar overigens geschikt voor, en sommige DBA’s moeten zich opnieuw uitvinden, en soms groeit een Developer uit tot een DBA-achtige. De werkzaamheden van de ouderwetse ‘classic’ DBA zullen dan ook verschuiven, en in beide stromingen, classic of niet, zal het technische ontwikkel- en beheer-platform zich steeds meer richten op een Cloud. 

En de scope beperkt zich niet alleen tot relationele databases, maar zal zich ook richten op anders-soortige databases en op de software die de database bestookt. Kortom, de DBA staat niet voor niets voor ‘Doet Bijna Alles’.

Hoe het ook zij, de DBA zal nodig blijven. En het viel me op dat voor veel zaken een dag in het jaar is uitgeroepen, zoals ‘dag van de vrijwilliger’, ‘dag van de vrachtwagen-chauffeur’ etc. Maar… nog geen erkenning voor de DBA. En dat moeten we toch kunnen veranderen?

Hierbij roep ik dan ook van deze plaats op om 1 dag per jaar uit te roepen tot de ‘dag van de DBA’ ! Of – excuus – moet dat ‘dag van de Oracle DBA’ zijn?