OCI-nieuws Mei 2022

Ontwikkelingen in en rondom Oracle Cloud Infrastructure

Een kleine selectie van een aantal opvallende en minder opvallende ontwikkelingen de afgelopen maanden die direct en soms ook indirect met de cloud te maken hebben. Met name dank aan de inspanningen van thatfinnishguy.blog. 

Beginnend met een tool die m.i. in alle Clouds standaard thuishoort: het schedulen van het stoppen en starten van databases. Zodat er alleen betaald wordt voor wanneer je de database echt gebruikt. Oracle heeft dit nu voor Oracle Autonomous Database Shared geimplementeerd.

Er kan nu geconnect worden met de Autonomous Database via OCI IAM. De database client – als Oracle Cloud Infrastructure IAM user – moet 12c of hoger zijn, oudere clients dienen gepatcht te worden met de zgn. ‘12c password verifier’.

De AWR-hub is geïntroduceerd, een cloud-based repository dat AWR-snapshots (default: elk uur) verzameld over meerdere databases, zodat off-line analyses en vergelijkingen kunnen worden gemaakt.

En het lijkt op bijvangst, maar ook bij MySQL kan nu online de storage geschaald worden.

Over storage gesproken, de recovery storage en de data storage kan nu apart qua storage geschaald worden voor Virtual Machines Database Systems.

In Januari is de Visual Builder beschikbaar gekomen in OCI. Een grafische browser-based omgeving om simpel Enterprise apps te maken door gebruik te maken van HTML, JavaScript, REST, Oracle JET UI componenten en een WYSIWYG editor.

In de categorie ‘Faster and better than before’: beschikbaarheid van de 3e generatie Intel Xeon-based Standard3 bare metal en VM instances voor general-purpose workload. 60% betere performance dan de huidige Intel Skylake-gebaseerde Stard2 instance. En blijkbaar voor dezelfde prijs. Configureerbaar tot 32 cores.

Wat te denken van OCI Vision. Een serverless (blijft merkwaardig begrip), cloud native service waarbij je images en documenten kunt laten analyseren. Vanaf de Oracle Cloud Console, OCI CLI of OCI SDK’s. OCI Vision kan b.v. m.b.t. OCR teksten zien in een image, objecten herkennen (zoals een bus of persoon), en labels aan het document hangen op basis van wat er herkend wordt.

En dan weer een gratis functionaliteit. Het kunnen bouwen van gepersonaliseerde dashboards via OCI Dashboard Service. 

Hiermee kan via 6 verschillende widget-types allerlei metrics, logging, facturatie en andere data gevisualiseerd worden en trend-analyse op losgelaten worden.

Voor de devolopers is er een nieuwe workshop : ‘developing Cloud Native Applications on OCI’. Een voorbeeldapplicatie die een statische website transformeert in een applicatie met nieuwe functionaliteit in OCI. Met o.a. Springboot, Java, ReactJS, Autonomous JSON database.

Een aansprekende functionaliteit vormt ook Oracle Speech Service. Speech kan b.v. klantenservice-call uitschrijven, ondertiteling automatiseren en metadata genereren voor media-zaken zodat dit zoekbaar wordt in een library.

Devops Service heeft twee nieuwe strategieën: 

  • Blue-Green deployment (twee omgevingen tegelijkertijd, b.v. active/passive, wanneer klaar, dan switch over naar andere omgeving).
  • Canary deployment (beetje bij beetje omzetten).

Toch weer een nieuw hype-woordje erbij: Mesh… In de zin van Oracle Service Mesh, bedoeld om de het runnen van microservices te ondersteunen, door o.a. om ze beter met elkaar te laten commuceren. Zonder de applicatie-code te veranderen. 

En als laatste weer een nieuwe afkorting die opgenomen kan worden in de lijst: VTAP (Virtual Testing Access Point). Met VTAP kan het network-verkeer in de VCN worden gekopieerd (of alleen het verkeer wat interessant is) en geleid naar een ‘endpoint’ waar het verkeer kan worden verzameld en geanalyseerd. Er kan b.v. gebruik gemaakt worden van een tool als Palo Alto. 

VTAP kan gebruikt worden voor OCI Database Service, Exadata Virtual Machine cluster, Instance virtual network interface cards (VNICs), Load Balancer as a Service (LBaaS), of de Autonomous Data Warehouse. Handig voor Security threat monitoring, Troubleshooting en Compliancy requirements.