Hieronder de column, verschenen in oktober in de nlOUG Visie van Oktober 2022.

DBA Cloud day

San Francisco, Oktober 2017, Oracle Open World;

Er staat een rij van doorgewinterde (of zoals je wilt: grijze) DBA’s voor de deur van een grote presentatie-ruimte. De enorme ruimte bleek te klein voor het aantal belangstellenden. De presentatie ging inhoudelijk in over de aankondiging van Larry Ellison m.b.t. de Autonomous Database met Artificial Intellligence erin (vooralsnog eerst de Data Warehouse). Dit zou de wereld op zijn kop zetten voor de werkzaamheden van de dinosaurus-DBA.

En wat me opviel aan die rij was toch wel de ietwat opgewonden ‘buzz’ in die rij. Tot dat moment was de Cloud iets wat aan de zijlijn van de DBA afspeelde, en het zal zo’n vaart niet lopen. Nu kwam het opeens erg dichtbij en leken de ontwikkelingen ineens erg hard te gaan, en erger nog, op het terrein van de DBA nog wel.

Tijdens die presentatie werd door 1 van de vele vice-presidents een – marketing – verhaal gehouden over de nieuwe functionaliteiten en de veranderde werkzaamheden. Grofweg een scheiding tussen de Infrastructurele- en de Developer-DBA. Op zich overigens wel een erkenning van wat de DBA allemaal doet overigens. 

Binnenkort: Oktober 2022, Oracle Cloud World, Las Vegas:

De Cloud-ontwikkelingen zijn doorgegaan, Oracle Open World is zelfs Oracle Cloud World geworden. Veranderingen voor de DBA’s zijn organisch, evolutionair verlopen. Veel discussies over de plaats van de data, USA Patriot Act, aanschaf van hardware of toch naar de cloud. Maar van paniek geen sprake, het wordt nu veel als kans of als iets onvermijdelijks gezien – en wellicht ook als een lastig element bij discussies met het management. Einstein wordt waarschijnlijk weer aangehaald: ‘ We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them’ .

Oracle Cloud en Microsoft Azure mogen inmiddels ook in 1 zin genoemd worden, wat bijzonder te noemen is. En inmiddels schijnt een derde van de opbrengst van Oracle uit de Oracle Cloud te komen, hoewel daarvoor altijd wel een goede interpretatie van de cijfers gedaan moet worden.

Wat betreft de database: Versie Oracle 20 en 22c is overgeslagen, nu in 1 keer door naar 23c wat de nieuwe Long Term Release is (beta in Oktober 2022 t/m Februari 2023). En dat maakt het dan weer boeiend. Veel zitten nog op Oracle 11 of 12, en je kan niet in 1 keer door naar 23. 

Volgt u het nog? Precies daarvoor is nu een (infra-)DBA benodigd, ook om de afhankelijkheden en risico’s in beeld te brengen.

Binnenkort: December 2022, DBA Cloud Day, Utrecht 

In het verlengde van het voorgaande is de jaarlijkse nlOUG DBA dag omgedoopt tot nlOUG DBA Cloud day. Focus ligt nu nog meer op de Oracle Cloud, en omdat DBA’s niet zonder Developers kunnen en vice versa, ook een Developer’s track. En mocht nu blijken dat de inhoud niet zoveel verschilt als van een normale nlOUG DBA dag, dan is dat misschien wel het bewijs dat de ontwikkelingen inderdaad evolutionair verlopen, en Cloud als onvermijdelijk wordt gezien.  

Alles heeft zijn tijd nodig, zeiden mijn ouders al….